Jednoduchý sprievodca potravinami, ktoré môžu pomôcť pri vysokom krvnom tlaku
4.5.2023Kľúčom k zníženiu krvného tlaku je predovšetkým zmena životného štýlu. Medzi dôležité zmeny patrí, zanechanie fajčenia, zníženie konzumácie alkoholu, zvýšenie telesnej aktivity atď. Prečítajte si viac.
Hypertenzia patrí medzi civilizačné choroby a často je prezývaná aj ako “tichý zabijak”. Odhaduje sa, že 20 – 50 % dospelej populácie má vysoký krvný tlak. Riešiť toto ochorenie je potrebné predovšetkým s lekárom. Významnú úlohu však hrá aj životospráva. Viete, čo znižuje tlak, a ktoré potraviny vám môžu pri vysokom tlaku pomôcť, prípadne ktorým by ste sa mali radšej vyhnúť?
Čo je to krvný tlak?
Krvný tlak je hydrostatický tlak cirkulujúcej krvi vyvíjaný na steny ciev. Väčšinu tohto tlaku spôsobuje srdce pumpovaním krvi do krvného obehu. Vyjadruje sa dvoma hodnotami, a to systolickým tlakom a diastolickým tlakom.
Systolický alebo horný tlak krvi zodpovedá tlaku v tepnách počas systoly, čiže sťahu komôr. Diastolický alebo dolný tlak krvi zodpovedá tlaku v tepnách počas diastoly, čiže plnenia komôr krvou.
Hodnoty krvného tlaku
- Nízky (hypotenzia) – ak sú hodnoty krvného tlaku nižšie ako 90 / 60 mmHg
- Normálny – ideálna hodnota krvného tlaku je do 120 / 80 mmHg, ako normálny krvný tlak sú klasifikované hodnoty 120–129/80–84 mmHg
- Vysoký normálny krvný tlak (prehypertenzia) - hodnoty sa pohybujú v rozmedzí 130–139/85–89 mmHg
- Vysoký (hypertenzia) – ak hodnoty krvného tlaku trvale prevyšujú 140 / 90 mmHg
POZOR: Je prirodzené, že tlak sa mení v závislosti od záťaže. Kolísavý tlak je však odchýlkou od normy, kedy sa vyššie a nižšie hodnoty tlaku striedajú v krátkom časovom úseku. Ak sa tento problém vyskytuje dlhodobo, je potrebné vyhľadať lekára.
Hypertenzia
Hypertenzia je ochorenie, ktoré sa prejavuje zvýšenými hodnotami krvného tlaku, ktoré trvale prevyšujú 140 / 90 mmHg.
Toto ochorenie zvyčajne nemá žiadne prejavy. Práve preto býva hypertenzia často nediagnostikovaná. Je dôležité, aby sme si krvný tlak pravidelne merali a zvýšenie krvného tlaku včas detekovali, ešte predtým ako sa dostaneme do nemocnice s cievnou mozgovou príhodou alebo srdcovým infarktom.
Viac odborných informácií o vysokom krvnom tlaku nájdete tu.
Možné následky vysokého krvného tlaku
Keďže vysoký krvný tlak nemá príznaky, je ľahké si ho nevšimnúť. Vysoký tlak nebolí, ale má silu poškodiť cievy v tele.
Kôrnatenie tepien
Pri vysokom tlaku cievy odolávajú zvýšenej sile krvného prúdu. Po čase sa zduria, stuhnú a stratia pružnosť. Potom sa ľahko môžu pretrhnúť alebo upchať.
Ischemická choroba srdca
Nastáva, keď sa srdcové tepny zduria a zúžia sa. Tie potom zle zásobujú srdcový sval kyslíkom. V dôsledku nedokrvenia dochádza najskôr k funkčnej poruche, nakoniec až k odumieraniu buniek srdcového svalu. Srdce takto stráca funkčnú svalovinu a znižuje sa jeho schopnosť prečerpávať krv.
Infarkt myokardu
Ide o akútnu formu ischemickej choroby srdca. Tepna, ktorá vedie krv do srdca, sa upchá alebo praskne. Dôsledkom je v štvrtine prípadov úmrtie. Vyvolávajúce momenty môžu byť fyzická záťaž, vystavenie stresu, chladu, ale infarkt môže vzniknúť aj bez zrejmej príčiny.
Mozgová príhoda, mŕtvica
Prichádza, keď sa upchá alebo praskne niektorá z ciev v mozgu. Niekedy sa jej hovorí „mozgový infarkt“. Pri všetkých cievnych mozgových príhodách je potrebná rýchla, ale nie príliš radikálna úprava zvýšeného krvného tlaku. Pri neúspešnej liečbe môže byť dôsledkom ochrnutie i smrť.
Poruchy pamäti, demencia
Vysoký tlak už v strednom veku skryto spôsobuje poškodenie mozgového tkaniva, ktoré sa môže prejaviť poruchami pamäti či zabúdaním a neskôr aj vo forme Alzheimerovej demencie či podobného ochorenia.
Zhoršenie alebo strata zraku
Vysoký krvný tlak môže poškodiť drobné cievy, ktoré zásobujú oči krvou. Blokovaný či znížený prietok dokáže poškodiť zrakový nerv. To vedie v miernejšom prípade ku krvácaniu, v horšom k poškodeniu alebo úplnej strate zraku. Tento stav sa nazýva hypertenzná retinopatia.
Zlyhanie obličiek
Obličky, rovnako ako všetky ostatné orgány, sú závislé od dostatočného prívodu krvi a živín. Ochorenie obličiek môže spôsobiť vysoký tlak – a naopak, zvýšený tlak v cievach obličiek môže poškodiť ich funkciu.
Ak sú cievy obličiek poškodené, nie sú schopné optimálne filtrovať krv, odstrániť odpadové látky a odvádzať prebytočnú tekutinu z tela. Navyše, tá má v krvi za následok ďalšie zvyšovanie krvného tlaku, čím vzniká mimoriadne nebezpečný reťazec problémov. Kontrolou tlaku je možné vyhnúť sa ich zlyhaniu i liečbe dialýzou.
Amputácia dolnej končatiny
V dôsledku zúženia krvných ciev sa môže upchať tepna v dolnej končatine. Prestane do nej prúdiť kyslík a končatina môže odumrieť, čo bude mať za následok amputáciu.
Hypertenzná kríza
Pokiaľ krvný tlak náhle vystúpi nad 230/130 mmHg, dochádza k akútnemu stavu, ktorý je typický veľkou bolesťou hlavy, kŕčmi a nevoľnosťou. Tlak je tak vysoký, že dochádza k poškodeniu alebo i zlyhaniu životne dôležitých orgánov.
Čo spôsobuje vysoký krvný tlak?
Výšku krvného tlaku ovpyvňuje niekoľko faktorov. Medzi hlavné príčiny vysokého krvného tlaku patrí:
- fajčenie
- stres
- málo pohybu
- konzumácia alkoholu
- nadmerné solenie jedla
- vyšší vek
- nedostatok pohybovej aktivity
- nevhodná životospráva
- dedičné faktory
- iná zdravotná príčina (napr. nesprávna tvorba hormónov nadobličiek a pod.)
Vysoký krvný tlak a ďalšie ochorenia
Vysoké hodnoty krvného tlaku bývajú spojené aj s ďalšími ochoreniami napr. s ochorením obličiek, CNS, metabolickým syndrómom, ochorením pohybového aparátu a pod. Identifikácia sprievodných ochorení je veľmi dôležitá z pohľadu výživových odporúčaní. Výber vhodnej stravy a výživových doplnkov má významný vplyv na úspešnosť liečby vysokého krvného tlaku.
Ako znížiť vysoký krvný tlak?
Kľúčom k zníženiu krvného tlaku je predovšetkým zmena životného štýlu. Medzi dôležité zmeny patrí:
- zanechanie fajčenia
- zníženie konzumácie alkoholu
- zvýšenie telesnej aktivity
- zníženie príjmu soli
- zdravé stravovanie
- obmedzenie užívania liekov, ktoré spôsobujú zadržiavanie vody a sodíka v tele
Priaznivo vplývajú aj minerálne látky a vitamíny ako:
- vápnik
- draslík
- horčík
- rutín (flavonoid rastlinného pôvodu)
- vitamín E
- vitamín C
- vitamíny skupiny B (predovšetkým B3)
TIP: Poznáte vlastnosti a prínosy magnézia (horčíka) pre organizmus?
Magnézium
Horčík (magnézium) patrí medzi významné minerály, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie nášho tela. Využiť môžete magnézium na vysoký tep, pretože tep ide ruka v ruke s normálnym krvnym tlakom. Najlepšie však bude fungovať v spolupráci s vápnikom.
Dlhodobé užívanie príliš veľkého množstva magnézia, však môže spôsobiť zmeny psychického stavu, stratu chuti do jedla, slabosť, ťažkosti s dýchaním a srdcovú arytmiu. Neodporúča sa užívať magnézium na nízky tlak, keďže pôsobí ako znižovač tlaku a môže spôsobiť problémy, spojené s nízkym tlakom.
Zmena jedálnička
K zmene životného štýlu patrí predovšetkým zmena stravovacích návykov. Aké potraviny sú teda tie, ktoré môžu pri vysokom tlaku pomôcť?
Čo jesť pri vysokom krvnom tlaku?
Cesnak
Pri liečbe vysokého tlaku sa cesnak používal už v starom Grécku. Dnes sú jeho účinky spoľahlivo dokázané. Aby sme z neho vyťažili čo najviac, nemali by sme ho zbavovať šupky. Vonkajšie šupky cesnaku a cibule majú vysoký obsah vitamínov A, C, E a antioxidantov. Môžeme ho preto hodiť do polievky celý alebo ho upiecť.
TIP: Pozor by si mali dať ľudia s citlivým žalúdkom alebo žlčníkom. Pomôže, keď cesnak rozpolíte a vykrojíte z neho zelený stred.
Cibuľa
Znižuje vysoký krvný tlak a obsah tuku v krvi, navyše rozpúšťa krvné zrazeniny. Aj preto je skvelým prostriedkom proti srdcovému infarktu. Okrem znižovania krvného tlaku má cibuľa pozitívne účinky aj na srdce a podporuje činnosť obličiek.
Zeler
Pomáha ľudskému telu mnohými spôsobmi. Jedným z nich je i blahodarné pôsobenie na krvný tlak. Pravidelnou konzumáciou zeleru dochádza k uvoľneniu svalov v okolí tepien, zároveň rozširuje cievy, čím dochádza k lepšej cirkulácii krvi.
Červená repa
Množstvo klinických štúdií preukázalo, že už konzumácia dvoch šálok šťavy z repy denne skutočne znižuje krvný tlak. Pomáha nielen znížiť hodnoty krvného tlaku, ale pôsobí tiež ako prevencia rakovinových ochorení.
Uhorka
Uhorky obsahujú draslík, horčík a vitamín K, čo sú látky dôležité pre správne fungovanie kardiovaskulárneho systému. Nižšie hladiny horčíka a draslíka sú spájané s vyšším krvným tlakom, takže pravidelná konzumácia uhorky zníži tlak. Ale navyše zníži aj cholesterol.
Grapefruit
Pravidelná konzumácia grapefruitu je ideálna na zlepšenie zdravia srdca znížením rizikových faktorov srdcových ochorení, ako je vysoký krvný tlak a cholesterol.
Tlak znižuje práve vďaka vysokému obsahu draslíka.
Vláknina v grapefruitoch môže tiež zvýšiť zdravie srdca, pretože vysoký príjem vlákniny je spojený s nižším krvným tlakom a hladinami cholesterolu.
Jablko
Málo docenené ovocie, ktoré je u nás dostupné po celý rok. Štúdia publikovaná v časopise Critical Review in Food Science and Nutrition zistila, že denná konzumácia 100 až 150 g celých jabĺk je spojená s nižším kardiovaskulárnym rizikom krvného tlaku. Navyše obsahuje vitamíny a tiež dôležitú jablčnú vlákninu.
Banán
Už jeden banán obsahuje približne 420 mg draslíka, ktorý napomáha znižovať vysoký krvný tlak. Jedlá bohaté na draslík, ktoré znižujú tlak, odporúča konzumovať aj Harvardská škola verejného zdravotníctva.
Okrem toho sú banány výborné napríklad aj pri pálení záhy, podráždenom žalúdku, zápche, pomôžu s lepším spánkom a pri nervovom podráždení, či zmiernia menštruačné kŕče.
Obilné vločky
Pravidelná konzumácia obilných vločiek pomáha znižovať krvný tlak a tiež priaznivo pôsobí pri niektorých chorobách srdca a po infarkte. Obsahujú veľa vlákniny, čistia črevá a prispievajú k rýchlemu spaľovaniu potravín
Pohánka
Medzi veľmi zdravé potraviny patrí pohánka. Obsahuje množstvo vitamínov a minerálnych látok. V pohánke je aj látka zvaná „rutín“, ktorá sa radí medzi bioflavonoidy. Zvyšuje pružnosť ciev, preto sa odporúča pri vysokom tlaku a pri ateroskleróze. Navyše má protirakovinové účinky.
Jogurty
Kvalitný jogurt, rovnako ako kyslá kapusta alebo kefír, obsahuje probiotické kultúry. Tie pôsobia blahodarne na žalúdok – a bola preukázaná i spojitosť s lepším krvným tlakom. Výsledky výskumu, prezentované na koferencii Americkej srdcovej asociácie ukázali, že konzumáciou jogurtu minimalizujeme riziko vysokého krvného tlaku a tým pádom aj srdcového infarktu.
Kakao a čokoláda
Študent medicíny na Univerzite Komenského v Bratislave Štefan Lukáč vo svojej diplomovej práci experimentom na potkanoch potvrdil, že epikatechín spomalil nárast krvného tlaku a rozvoj hypertenzie. Najbohatším zdrojom epikatechínu sú práve kakaové bôby. Prospešnou v boji proti hypertenzii, by preto mohla byť aj čokoláda s vysokým podielom kakaa. Uprednostniť, by sme preto mali horkú čokoládu pred mliečnou.
Orechy
O účinných látkach v orechoch sa vykonalo veľa štúdií, ktoré preukázali, že orechy zrýchľujú metabolizmus, regulujú krvný tlak, pôsobia priaznivo na nervovú sústavu a podporujú zdravý stav srdca. Najvhodnejšie sú vlašské orechy, makadamové orechy, pistácie, kešu či mandle. Konzumácia jednej šálky kešu a mandlí denne nám zaručí, že bude zachovaná optimálna hladina horčíka v tele a zníži sa náš krvný tlak.
Strukoviny
Strukoviny obsahujú minerálne látky, vlákninu, bielkoviny a takmer žiadny tuk. Draslík a horčík, obsiahnutý v strukovinách má významný vplyv na prenos nervových vzruchov a relaxáciu svalových vlákien, čo potom umožňuje cievnej stene správnu relaxáciu (vazodilatáciu) a nedochádza k zvyšovaniu krvného tlaku.
Tento efekt posilňuje aj aminokyselina arginín (bohato zastúpená najmä vo fazuli), ktorá sa v tele mení na oxid dusnatý, veľmi silný vazodilatátor. Preto by sme mali jesť sóju, hrach, šošovicu, fazuľu i cícer. Naklíčené strukoviny sú ešte bohatšie na enzýmy.
POZOR: Zdravá strava môže byť výborným spôsobom ako znížiť tlak bez liekov. Mali by sme sa však o tom najprv poradiť so svojím lekárom.
Vhodné tekutiny
Ktorý nápoj na vysoký tlak vám pomôže pri hypertenzií? Neexistuje žiadny zázračný liek, ktorý vás okamžite a natrvalo problémov s vysokým tlakom zbaví, avšak pomôcť môže:
Voda
Piť dostatok čistej vody by sme mali bez ohľadu na to, či trpíme vysokým tlakom alebo nie. Je dôležité dodržiavať pravidelný pitný režim (2 až 3 litre tekutín denne, v menších dávkach počas celého dňa), pretože nedostatok tekutín zaťažuje obličky a paradoxne môže viesť k vzostupu tlaku krvi. Je dôležité sa však vyhnúť minerálnym vodám, predovšetkým tým, s vysokým obsahom sodíka.
TIP: Na rýchle zníženie tlaku môže pomôcť práve pohár čistej vody.
Čaj
Aký čaj piť na vysoký tlak? Podľa štúdie publikovanej v časopise JAMA Network, má preventívne účinky voči hypertenzií pitie čaju oolong. Výsledky ukázali, že tí, ktorí pili najmenej 120 ml (pol šálky) čaju oolong denne, po dobu jedného roka, mali o 46% nižšie riziko vzniku hypertenzie ako tí, ktorí nepili čaj. Navyše medzi tými, ktorí vypili 120 až 599 ml (dve a pol šálky) denne, sa riziko vysokého krvného tlaku znížilo o 65 percent.
TIP: Okrem ovocia a zeleniny môžu byť pomocníkom pri znižovaní tlaku aj bylinky. Prinášame tip na bylinnú kúru pri vysokom krvnom tlaku.
Čo nejesť pri vysokom krvnom tlaku?
Viete, čo na vysoký tlak nie je vhodné, ktorým potravinám a nápojom sa vyvarovať? Negatívny vplyv majú:
Soľ
Aj keď je soľ neopomenuteľným pomocníkom v kuchyni, nemali by sme to s ňou preháňať. Ak si dlhodobo dopriavame soli viac, ako je potrebné, koledujeme si o vysoký krvný tlak a s ním spojené srdcovocievne ochorenia.
Na výber máme niekoľko druhov soli. Najzdravšia je morská, pretože vzniká odparovaním morskej vody a obsahuje množstvo minerálnych látok. Ďalej poznáme varenú, kamennú či jódovanú, s prímesou jódových zlúčenín. Najčistejšou a zároveň najdrahšou je himalájska soľ.
Najjednoduchšie je zbavovať sa prílišné solenia postupne a naše chuťové bunky si časom zvyknú. Ideálne je udržať denný prísun soli na 2–3 g. Znížené množstvo soli si môžeme nahradiť rôznymi bylinkami.
Napriek tomu, že lekári vo svete ľudí dlhodobo varujú pred nebezpečenstvom pri nadmernej konzumácii soli, podľa vedcov, ktorí svoj najnovší výskum uverejnili v magazíne American Journal of Hypertension, ide o prehnané tvrdenia a spojenie soli a vysokého krvného tlaku je oveľa zložitejšie, než si vieme predstaviť.
Tuky
Pri vysokom krvnom tlaku sa neodporúča konzumácia predovšetkým nasýtených tukov. Nasýtené tuky by mali tvoriť menej ako 7 % celkového príjmu energie. Živočíšne tuky, ako je maslo, sadlo, slanina, škvarky alebo bôčik môžeme nahradiť za tuky rastlinné ako sú slnečnicový, olivový alebo sójový olej.
Káva
Kofeín môže byť jedným z hlavných faktorov zvýšeného tlaku. Káva zvyšuje krvný tlak hneď po konzumácií. Tí čo však kávu pijú pravidelne sa môžu pochváliť kofeínovou toleranciou, ktorá by tieto účinky mala zmierňovať. Milovníci kávy, by však mali dať prednosť tej prekvapkávanej. Papierový filter totiž dokáže zachytiť tukové látky, ktoré káva obsahuje.
Niektoré štúdie naznačujú, že antioxidačný obsah kávy môže byť prospešný pre pacientov s hypertenziou. To však samozrejme platí pre primerané dávky kofeínu a nebolo by vhodné, aby človek, ktorý kávu nepije pravidelne, začal kávu piť hneď po diagnostikovaní hypertenzie.
Alkohol
Pitie alkoholu môže so sebou priniesť množstvo problémov nielen s tlakom. Alkohol pôsobí negatívne prakticky na všetky orgánové systémy nášho tela, najvážnejšie postihuje pečeň ale prináša so sebou aj ďalšie vážne ochorenia vrátane demencie či širokej škály druhov rakoviny.
Seriózne vedecké pozorovania ukazujú, že osoby s nízkym príjmom alkoholu majú v priemere nižší krvný tlak, ako abstinenti. Avšak u tých, ktorí vypijú 3 a viac alkoholických nápojov za deň sa krvný tlak zvyšuje v zmysle čím vyšší príjem alkoholu, tým vyšší krvný tlak.
Zaujímavosť: ÚNPF SAV (Ústav normálnej a patologickej fyziológie Slovenskej akadémie vied), ktorý sa zaoberá tiež reguláciou krvného tlaku a príčinou vzniku hypertenzie a jej liečbou, skúmal polyfenolické látky obsiahnuté v ovocí a zelenine a v značnej miere aj v červenom víne (flavonoidy). Konkrétne sa zaoberajú výťažkami z červeného vína (Provinols TM), ktoré sú bez alkoholu a pomáhajú znižovať hypertenziu.
Čierny čaj
Aj keď účinky niektorých čajov môžu byť pri hypertenzií pozitívne, neplatí to pre všetky čaje. Rovnako ako v káve, i v čiernom čaji je kofeín, ktorý zvyšuje krvný tlak. Milovníci čaju, môže presedlať na kvalitný zelený alebo biely čaj. Tieto druhy čaju obsahujú menej kofeínu a obsahujú tiež zdraviu prospešné látky.
Ako sa stravovať pri hypertenzii?
Potraviny na zníženie tlaku nestačí len nakúpiť. Dôležité je aj správne ich pripraviť. Pozrime sa teda na zásady, ktoré by sme mali pri úprave potravin dodržať.
Viac ovocia a zeleniny v jedálničku
Nielen pri hypertenzií ale aj pri stopercentnom zdraví je dôležité prijímať dostatok ovocia a zeleniny. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča zjesť až 5 porcií ovocia a zeleniny denne. Konkrétne 3 porcie ovocia a 2 porcie zeleniny denne. V prípade, že sa snažíme o redukciu hmotnosti bude lepšie množstvá zmeniť na 2 porcie ovocia a 3 porcie zeleniny denne.
Doplniť porcie ovocia a zeleniny môžeme aj pomocou „smoothie“. Je to hustý nápoj z rozmixovaného ovocia, ktorý dodá telu dostatok vitamínov a živín.
Celozrnné pečivo namiesto bieleho
Užitočnou zmenou môže byť aj zaradiť do jedálnička celozrnné pečivo. Obsahuje málo nasýtených tukov a cholesterolu a, naopak, má veľa vlákniny. Medzi celozrnné pečivo patrí celozrnný chlieb, ražný chlieb, naturálna ryža či celozrnné cereálie.
Zelenina s výživnými látkami
Je zbytočné zeleninu rozvárať. Variť by sme ju mali rýchlo a len tak dlho, ako je nevyhnutné, najlepšie v pare alebo počas rýchleho miešania na ohni. Dôležité je, aby si zelenina zachovala farbu a tvar, nespôsobila hnednutie a nevytvorila toxické zlúčeniny.
Konzervovaná a sterilizovaná zelenina
Namiesto sterilizovanej zeleniny, ktorá často obsahuje množstvo sodíka, je lepšie uprednostniť mrazenú zeleninu. Prípadne by sme mali sledovať obsah sodíka vo výrobkoch, ktoré nakupujeme.
Často mávajú rôzne značky rovnakého produktu rôzne obsahy solí, tukov či cukrov. Ak sa sterilizovanej zelenine v kuchyni nevieme vyhnúť, je dobré ju pred varením umyť studenou vodou, aby sme prebytočné soli „opláchli“.
Ďalšie typy pre zmenu životného štýlu
Pohyb
Viacero štúdií preukázalo, že pravidelný pohyb znižuje krvný tlak a zabraňuje ateroskleróze. Dôležité však je poznamenať, že pri námahe sa môže tlak krátkodobo zvyšovať. Je preto dôležité sa pred začatím pravidelných tréningov poradiť s lekárom.
Pravidelné cvičenie, môže znížiť krvný tlak o 5 až 10 mmHg. Ideálne je preto trénovať 3x týždenne 30 až 45 minút. Ak už však prišlo k poškodenie ciev, pacient by mal s cvičením začať až po znížení tlaku (napríklad nasadením liečby).
Vhodné sú športy, pri ktorých je záťaž rozložená rovnomerne a bez veľkých nárazov záťaže. Medzi také patrí beh, jazda na bicykli alebo turistika. Naopak nevhodné sú športy, pri ktorých dochádza k veľkej nárazovej záťaži ako je posilňovanie, horolezectvo alebo tímové športy.
TIP pre zdravý pohyb: Poznáte výhody plávania a prečo viesť k plávaniu už deti? Napriek tomu, že plávanie je veľmi zdravé neodporúča sa plávanie v studenej vode, pretože chladná voda môže zvýšiť tlak.
Stop fajčeniu
Fajčenie je úzko prepojené s vysokým tlakom. Nikotín v dyme dočasne zvyšuje tlak krvi, zrýchľuje srdcovú činnosť, ovplyvňuje množstvo krvi prečerpávanej srdcom a prietok krvi cez srdcové artérie. To tiež spôsobuje zúženie tepien v dolných aj horných končatinách. Spôsobuje tiež nepružnosť artérií a z tohto dôvodu je u chronických fajčiarov vysoké riziko hypertenzie.
Fajčenie je tiež spojené s mnohými ďalšími zdravotnými problémami ako je rakovina pľúc, ústnej dutiny a hrdla. Je tiež hlavnou príčinou, ktorá spôsobuje chronickú bronchitídu a emfyzém.
TIP: Vzdať sa závislosti na fajčení môže byť náročné. Pomôcť môžu lieky na potlačenie abstinenčných príznakov. Pozor, na niektoré z nich však môžete potrebovať predpis.
Stres
Všetky typy stresu majú za následok uvoľňovanie stresových hormónov, predovšetkým kortizolu, čo vedie k zvyšovaniu krvného tlaku. Akútny stres je často pôvodcom náhlych výkyvov krvného tlaku. Chronický stres predstavuje významný rizikový faktor pre vývoj hypertenzie.
Práve preto sú dôležité včasné opatrenia, ktoré vedú k zníženiu stresu ako je dostatok spánku, cvičenie, vyhýbanie sa energetickým nápojom, pestovanie koníčkov či dostatok sociálneho kontaktu.
Dýchanie
Prvým krokom pri strese, ktorý nám môže pomôcť je hlboké dýchanie. Aj keď sa to môže zdať ako veľmi jednoduchá rada, zopár hlbokých nádychov pomôže upokojiť sa v stresovej situácií.
Meditácia
Joga a meditácia nielenže posilňujú telo a pomáhajú relaxovať, ale navyše môžu znížiť systolický krvný tlak o 5 mmHg.
Tip: Pozrite si jednoduchý návod ako začať meditovať
Domáce recepty na vysoký tlak
Predtým ako začneme praktizovať domáce a babské rady na vysoký tlak je dôležité poradiť sa s lekárom. Môžeme vyskúšať napríklad:
- lipový kvet - prispieva k uvoľneniu mysle aj svalov, preto má priaznivé účinky na vysoký krvný tlak vyvolaný nervovým napätím
- zázvorovo-citrónový nápoj - 2 citróny, kus zázvoru (asi 5 cm) a 3 strúčiky cesnaku dobre umyjeme a nakrájame na menšie kúsky, s trochou vody všetko rozmixujeme a zmes vlejeme aj s vodou do hrnca a privedieme k varu, tekutinu potom môžeme skladovať v chladničke a spotrebujeme do dvoch týždňov
- liečivé kamene - mnohí veria aj v účinnosť kameňov, na vysoký krvný tlak sú vraj výborné ametyst, smaragd, lapis a malachit
- čaje - zaujímavým tipom sú aj čaje z oregána, mäty priepornej či dokonca zelerový čaj
Nízky tlak
Problémom nie je len príliš vysoký tlak ale aj príliš nízky krvný tlak. Nízky tlak alebo hypotenzia sa môže prejavovať závraťami, únavou, bolesťami hlavy, nevolnosťou alebo ďalšími príznakmi. Viete, čo zvyšuje tlak?
Čo jesť pri nízkom tlaku?
Treba myslieť na to, že nízky tlak nie je choroba, ktorú by bolo treba liečiť. Prejavy nízkeho tlaku však môžu byť veľmi nepríjemné, preto je dobré vedieť, ktoré potraviny a nápoje môžu pomôcť.
Soľ
Tak, ako je pri vysokom tlaku odporúčané menej soliť pri nízkom tlaku môžeme na soli pokojne pridať. O množstvo je dobré sa však poradiť s lekárom, pretože prílišné solenie so sebou prináša iné negatívne účinky.
Kofeín
Pre milovníkov kávy je dobrá správa, že šálka kávy môže pomôcť pri hypotenzií. Práve káva môže byť výborná prvá pomoc pri nízkom tlaku. Vhodnou alternatívou je aj čierny čaj.
Vitamíny
Do jedálničku by sme mali zaradiť predovšetkým vitamín C a vitamíny skupiny B. Najlepšie je prísun týchto vitamínov zvýšiť predovšetkým z prírodných zdrojov, z ovocia a zeleniny. Nedostatok vitamínu B12 môže spôsobiť anémiu.
Jedlá
Vhodné je voliť potraviny s vysokým obsahom proteínov. Tie majú pozitívne účinky predovšetkým v kombinácií s vitamínom C. Okrem toho je pri nízkom krvnom tlaku vhodné konzumovať semienka, jadierka, klíčky a rôzne druhy orieškov. Z byliniek sa do stravy odporúča zaradiť rozmarín alebo sladké drievko.
TIP: Pri nízkom tlaku je veľmi dôležité dodržiavať pitný režim. Dehydratácia môže byť jednou z hlavných príčin nízkeho tlaku.
Záver
Na internete môžeme nájsť nespočetné množstvo rád ako zatočiť s vysokým tlakom a ako sa stravovať pri vysokom tlaku. Neznamená to však, že všetky rady na internete sú pravdivé a naozaj pomôžu. Hypertenzia sa môže vážne podpísať na našom živote a zdraví, je preto dôležité sa o zmene životného štýlu poradiť predovšetkým s lekárom.
Natália Várošová, Špecialista na optimalizáciu webov – Naučte sa, ako nastaviť základné SEO on page faktory na svojom webe
Použitá literatúra:
https://www.potraviny-pre-mna.sk/prevencia-civilizacnych-chorob-a-strukoviny/
https://www.nzip.cz/clanek/922-vysoky-krevni-tlak-hypertenze-prevence
https://www.genovital.sk/clanok/126/vysoky-krvny-tlak--tipy-pre-stravovanie.html
https://zdravoteka.sk/magazin/vhodne-a-nevhodne-potraviny-pre-vysoky-krvny-tlak/
https://www.krvny-tlak.sk/potraviny-ktore-vam-pomozu-znizit-vysoky-tlak